< Назад

Рака

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Анимиран филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 1980

Содржина: Преку дланката метафорично е претставена судбинската животна енергија, која низ животот го води човекот. Со згаснувањето на животот на раката, престанува и човековото битисување. За да не дојде до тоа, потребни се извонредна храброст, самостојност и животен полет.

Награди: 1980 ФЈДКФ, Белград, „Голем златен медал Белград“ за режија на анимиран филм на Дарко Марковиќ 1980 МФФ, Оберхаузен, Награда на Католичката црква и награда „Фипресци“ на меѓународното жири

Автори:

Аниматор: Марковиќ Дарко
Снимател: Херцигоња Иван
Монтажа: Бруншмид Теа
Музика: „Леб и сол“
Сценарио: Марковиќ Дарко
Сценографија: Марковиќ Дарко
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

сниматели: Теофил Башагиќ; Валериа Радановиќ; Фрањо Малогорски


Други соработници:

соработници -- Афродита Марковиќ; Тонкица Митровска; Милка Ковиловска; Зорица Ангеловска; Ана Тијанели; Јелица Ничевска; Владимир Петков; Анѓелко Миловиќ; Драгољуб Бежановиќ
тон -- Стјепан Поповиќ
шумови -- Миленко Дер
синхронизација -- Младен Пребил
цртеж -- Дарко Марковиќ

Награди: