< Назад

Вангел Наумовски

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 18 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1982

Содржина: Филмот ни го претставува сликарот Вангел Наумовски, се запознаваме со почетоците и со развојот во неговата работа. Преку сопствените кажувања на сликарот, се запознаваме со основните мотиви на неговите платна, од каде тој ги црпи мотивите и која е движечката сила што го води и го инспирира во неговата ликовна уметност. Тоа е, како што вели самиот, она што го чини животот, ротацијата, од која потем произлегува облината, облата форма која, всушност, владее во неговите слики.

Автори:

Сценарио: Поповски Анте
Асистент снимател: Стојков Слободан
Монтажа на тон: Јаневски Јордан
Организатор на снимање: Калиќ Милош

Други соработници:

асистент тон снимател -- Диме Ангеловски