< Назад

Маркови кули

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Македонија

Род: Документарен филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1989

Содржина: Филмот е приказ на археолошкиот локалитет „Маркови кули“ недалеку од Прилеп и на природните убавини кои го опкружуваат. Краток осврт и на верските објекти (црква „Св. Никола“ и манастирскиот комплекс „Св. „Архангел Михаил“) во подножјето на Маркови Кули. Најспецифични феномени кои се среќаваат на карпите расфрлани на падините под кулите се антропоглифите и зооглифите.

Автори:

Монтажа на тон: Јаневски Коста
Организатор на снимање: Лазаревски Никола

Други соработници:
сценарио --Бошко Бабиќ
асистент снимател -- Сретен Пакоски