< Назад

Јаневски Коста

Биографија: (Скопје, 1960 - ) Дипломира на електротехничкиот факултет. Со филм се занимава од 1980 година. Од 1985 година работи како слободен филмски работник во Друштвото на филмски работници на Македонија, а од наредната година во продуцентскта куќа „Вардар филм“ - Скопје. Потоа, од 1992 година работи како надворешен соработник (програмски реализатор) на програмата на Радиомикс на Радио УНО. Еден од основачите и технички директор на Радио Антена 5 (1995 година), пришто учествува во реализацијата на сите радио и ТВ преноси на MTV Erope и Brit Awards. Учествува во реализацијата на документарни и играни филмски проекти од домашна продукција и странски копродукции, при што работи како монтажер на тон и тон снимател. Член е на Здружението на тонски сниматели на Македонија. Живее и работи во Скопје.

Филмови: 1986 СРЕЌНА НОВА '49, соработник, игран, Вардар филм, Македонија филм, Градски кина Скопје, Унион филм Белград

Филмографија:

1987: Хидромелиоративен систем „Струмица“ ( Тон, Монтажа на тон, Избор на музика, )
1987: Хидромелиоративен систем „Тиквеш“ ( Тон, Монтажа на тон, Избор на музика, )
1987: Хидромелиоративен систем „Брегалница“ ( Избор на музика, )
1988: Викенд на мртовци ( Асистент тон снимател, )
1988: Хидромелиоративен систем „Мантово“ - Радовиш ( Монтажа на тон, Избор на музика, )
1988: Хидромелиоративен систем „Струшко поле“ ( Монтажа на тон, Избор на музика, )
1989: Оплакување Христово ( Тон, )
1989: Маркови кули ( Монтажа на тон, )
1990: Календар ( Тон, )
1990: Планариите од охридското езеро и околните извори ( Тон, Монтажа на тон, )
1991: Тетовирање ( Асистент тон снимател, )
1991: Љубовта на Кочо Топенчаров ( Тон, )
1993: Македонска сага ( Асистент тон снимател, )
1993: Светло сиво / Птицата Урубу и девица ( Асистент тон снимател, )
1996: Стопанска Банка ( Тон, )
2001: Тумба Маџари ( Тон, )