< Назад

Патека

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Пародија

Род: Краток игран филм

Времетраење: 8 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1967

Содржина: Луѓето често одат по иста патека, претходно направена, па макар и од пијан човек. Не обрнуваат внимание ни за нејзината форма, ни за нејзината должина, ниту пак за тоа дали може да се скрати или до саканото место да се стигне по поправ или пократок пат. Така и луѓето во филмот се буткаат и одвај се разминуваат, но упорно одат по патеката што претходната вечер во снегот ја направи еден пијан човек.

Автори:

Директор на фотографија: Михајловски Бранко
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг

Улоги:
Војислав Миќовиќ -- пијаниот

Други соработници:
асистент снимател -- Миле Ивановски

Фотографии: