< Назад

Хомо Апсурдикус

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: психолошки

Род: Краток игран филм

Времетраење: 10 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1969

Содржина: „Самоубиство! Што е тоа? Свесно и намерно уништување на сопствениот живот. Но, дали е тоа хероизам, протест против животот или кукавичко однесување? Мислам дека не е ништо од тоа. Сепак, тоа е фатален конфликт на имагинарниот субјективизам со реалната стварност на денешниот живот, кој често завршува со смрт на еден корисен и општествено оформен човек. Човекот што е предиспониран за самоубиство, во својот живот се среќава со некој интимен мотив, субјективно го оценува и донесува решение со својата слободна волја. Понекогаш се случува интимно-субјективно оценетиот мотив во последен момент да биде победен со вродениот нагон за живот, па самоубиецот се откажува од извршувањето на својата одлука.“ - д-р Вељко Бујан, професор по судска медицина на Медицинскиот факултет во Скопје.

Автори:

Директор на фотографија: Самоиловски Мишо
Монтажа на тон: Јаневски Јордан
Организатор на снимање: Калиќ Милош

Улоги:
Васил Шумански
С. Максимова

Други соработници:
консултант -- д-р проф. Вељко Бујан
избор на музика -- Вишња Калиќ

Фотографии: