< Назад

Катастрофа, страдања, надежи

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 21 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1963

Содржина: Филмот е потресен документ за катастрофалниот земјотрес што го погоди Скопје на 26 јули 1963 година и за последиците предизвикани од него. Преку автентични снимки се прикажани моментите непосредно по земјотресот при спасувањето на повредените и расчистањето на урнатините, како и напорите за отстранување на последиците од земјотресот, со помош од нашата заедница и од странство.

Награди: 1963 МФФ, Лајпциг, Награда од здружението на Германските филмски работници 1963 13 Ноемвриска награда за Славко Јаневски

Автори:


Други соработници:

текст -- Владо Поповски

Фотографии: