< Назад

Луѓе и фасади

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 11 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1967

Содржина: Луѓето и фасадите имаат слична судбина, настануваат, постојат и исчезнуваат. Има различни луѓе и различни фасади, луѓе со фасада и фасади без луѓе. ИМА ЛУЃЕ СО ФАСАДИ... И ФАСАДИ БЕЗ ЛУЃЕ... ИГРА СО ЛУЃЕ И ФАСАДИ - телоп. Утринска атмосфера во градот, раздвиженост на луѓето. Средни и доминантно крупни планови на ликови во исчекување, во барање, во рамнодушност... Компарирање на човечки ликови со средни планови и тотали на архитектурата што ги опкружува, односно со фасадите, од разиграни и нови до руинирани. Млади и стари луѓе, како и младоста и староста на куќите...

Автори:

Асистент на режија: Мижимаков Панта
Асистент снимател: Салковски Драган
Организатор на снимање: Вељковиќ Предраг
Асистент на монтажа: Лукова Дончиќ Олга