< Назад

Довикување на пролетта

Производство: Вардaр филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 14 минути

Тип: Филмска лента

Техника: виставижн

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1968

Содржина: Филмот зборува за дервишкиот ритуал на денот на пролетта, 22 март. Секоја година оваа муслиманска секта го изведува овој ритуал во Призрен и според нивното верување, годината почнува со доаѓањето на пролетта и тие мораат да ги дразнат боговите за пролетта да дојде.

Награди: 1969 ФЈДКФ, Белград, Специјална диплома 1969 ФЈДКФ, Белград, Награда на ТВ Белград

Автори:

Сценарио: Попов Трајче
Асистент снимател: Салковски Драган
Организатор на снимање: Ангеловски Благоја

Други соработници:

текст -- Богомил Ѓузел
текстот го чита -- Иван Антонов
светло -- Трајче Саздов

Фотографии: