< Назад

Ден кога се проштева

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Слободна тема

Род: Краток игран филм

Времетраење: 18 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1976

Содржина: Филмот е инспириран и претставува адаптација на расказот „Прочка“ од Блаже Конески. Паганскиот обичај, ритуалот со маски по повод празникот Прочка, го следиме низ сонот на детето кое е опседнато со тешката болест на неговата сестра.

Награди: 1976 МФФ, Белгија, Диплома CIDALC

Автори:

Директор на фотографија: Салковски Драган, Билбиловски Љупчо
Асистент снимател: Стојков Слободан
Организатор на снимање: Теофиловски Ристо - Риџвеј
Избор на музика: Зографски Томислав

Улоги:
Марјан Гаштевски -- детето
Маре Димова -- девојчето

Други соработници:
по мотивите на расказот „Прочка“ од -- Блаже Конески
сценограф -- Зоран Костовски

Фотографии: