< Назад

Виновник

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: Пропаганден

Род: Краток игран филм

Времетраење: 22 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 1983

Содржина: Кои се можните причини кои доведуваат до сообраќајна несреќа. Шоферот на камионот (Моловски) е несовесен во односот кон работата. И покрај предупредувањата дека возилото му е неисправно тој заминува на пат, а покрај тоа навратува и во локалнаото меанче да се запознае со новата келнерка и „на по една“. Тој предизвикува сообраќајна нереќа со автобус. Има пет загинати лица и повеќемина тешко повредени. Меѓу загинатите е и неговиот мал сосед.

Автори:

Директор на филм: Мижимаков Панта
Директор на фотографија: Самоиловски Мишо
Асистент снимател: Самоиловски Владимир
Организатор на снимање: Калиќ Милош
Избор на музика: Константинов Љупчо

Улоги:
Видосава Грубач
Мирослав Саздовски
Ана Костовска

Други соработници:
сценарио -- Тања Битољану; Мирче Данаилов

Фотографии: