< Назад

Бубачки

Производство: „Сектор филм - Скопје“, со финансиска поддршка на Министерството за култура на Република Македонија

Земја на потекло: Република Македонија

Род: Краток игран филм

Времетраење: 15 минути

Тип: Филмска лента

Техника: вајдскрин

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 2003

Содржина: „Петар е аутистично момче кое живее во сопствен свет, заштитен од очајната реалност и од дезинтеграцијата на неговото семејство. И покрај тоа, реалноста продира во неговиот свет и го уништува. Петар се одмаздува.“ По известувањето за татковата смрт Петар се сеќава на своето трагично детство: Таткото на Петар работи на споредна железничка станица. Тој е алкохоличар, исфрустриран од некој неуспех во шаховски турнир. Ја малтретира мајката. Поради тоа Петар живее затворен во сопствениот свет во кој доминира неговата опсесија од бубачките. Мајката си заминува, девојчето со кое Петар се дружи е уплашено од алкохолизираниот татко. Додека таткото е пијан, Петар пренасочува еден воз во погрешен колосек. Тоа е неговата одмазда.

Напишано од м-р Сунчица Веселиновска

Автори:


Други соработници :
музика -- Зоран Спасовски
прв асистент по режија -- Ѓорѓи Јаневски
скрипта -- Алисија Ферро
прв асистент на камера -- Сретен Паковски
сториборд -- Наташа Андонова

Фотографии: