< Назад

Николовски Властимир

Биографија: (Прилеп, 1925 - Скопје, 28.03.2001) Композитор и автор на филмска музика. Роден е на 20.12.1925 година во Прилеп. Во 1946 година се запишува во Средното музичко училиште во Скопје, а во 1947 година заминува на Ленинградскиот конзерваториум каде што изучува композиција и хармонија во класата на Орест Александрович Евлахов. Една година подоцна студиите ги продолжува на Музичката академија во Белград, во класата на композиторот Миленко Живковиќ. Во 1966 година е именуван за прв декан на Високата музичка школа во Скопје, година. За својата работа добитник е на преку триесет награди и признанија, меѓу кои се и наградите „11 Октомври“, „13 Ноември“, „4 Јули“, „Климент Охридски“ и други.

Филмови: 1974 БИЗАНТ, композитор, документарен, Адриа филм Загреб

Филмографија:

1960: Сонце на младоста ( Музика, )
1960: Давид, Голијат и петел ( Музика, )
1961: Градот на Вардар ( Музика, )
1961: Помеѓу две разделби ( Музика, )