< Назад

Три Ани

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: психолошки

Род: Игран филм

Времетраење: 93 минути

Тип: Филмска лента

Техника: тоталскоп

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1959

Содржина: Пензионираниот железничар Марко Петриќ ги живее монотоно своите пензионерски денови сè до оној момент кога ја открива можноста дека неговата ќерка Ана ја преживеала војната. Започнува да трага по неа преку Црвениот крст и печатот. На неговата адреса пристигнуваат податоците за три млади жени од кои секоја подеднакво ја има можноста да биде неговата ќерка Ана. Најпосле, стариот Марко сепак доаѓа до сознанието дека вистинската Ана загинала во војната.

Награди: 1960 ФЈИФ, Пула, Бронзена арена од жирито за филм 1960 ФЈИФ, Пула, Награда за епизодна улога на Светлана Мишковиќ

Автори:

Директор на филм: Бауер Радо
Директор на фотографија: Блажина Бранко
Костимографија: Глишиќ Мира
Сценографија: Тадеј Владимир
Светло: Ровнар Арса
Асистент на режија: Стаменковиќ Миомир - Мики
Асистент снимател: Гаиќ Душан
Асистент на сценографија: Лазаревски Никола
Помошник директор на филм: Султански Живко

Други улоги:

Бранко Татиќ
Ружица Комненовиќ
Тито Строци
Вера Мисита
Велимир Хитил
Марија Поповиќ
Јосип Мароти
Дубравка Рајх
Жељко Шош
М.Данира
Д.Вујисиќ
Т.Поланец
М.Поповиќ
С.Душановиќ
В.Орловиќ
М.Бранѓолица
М.Боман
С.Јурчевиќ
С.Драганиќ
Е.Бартолаци
О.Ивановиќ
Д.Среќковиќ
Д.Костиќ
М.Марковиќ
С.Симиќ
Л.Костиќ
Ј.Цвејанов
О.Маринковиќ
С.Аврамовиќ
А.Пејиќ
А.Стојановиќ
С.Јовановиќ
М.Томиќ
О.Станисављевиќ

Други соработници:

адаптација -- Бранко Бауер
дијалози -- Слободан Глумац; Бранко Бауер; Арсен Диклиќ
диригент -- Бојан Адамич
маскер -- Ивица Бенчиќ
асистенти режисери -- Раденко Остојиќ; Стјепан Драганиќ
секретар режисер -- Нада Маркиќ
камера -- Крешо Грчевиќ
музички соработник -- Лидија Јојиќ
организатори на снимање -- Димче Марковски
асистенти сниматели -- Васе Василевски
светло -- Арса Ровнар; Антун Корениќ
асистент монтажер -- Иванка Цулозниќ
асистент костимограф -- Зора Давидовиќ
реквизитери -- Трајко Ѓеоргиовски; Свето Костадинов; Урош Палаташевиќ
гардеробери -- Иван Иванов; Велинка Мишчевиќ
фотограф -- Ѓоко Поповски
сценски мајстори -- Миле Гавриловиќ; Никола Беќаров
асистенти тон сниматели -- Ивица Закиќ; Наташа Живковиќ; Миле Мартиновиќ
волонтер на режија -- Бранко Солдо
волонтер -- Теодор Илиќ
асистент маскер -- Иванка Камберова
автор на мелодијата “Интермецо“ -- Драгомир Ристиќ
музиката ја изведува -- оркестарот на Загребската филхармонија

Постер:

Фотографии: