< Назад

Цената на градот

Производство: Вардар филм - Скопје

Земја на потекло: Република Македонија

Жанр: воен

Род: Игран филм

Времетраење: 85 минути

Тип: Филмска лента

Техника: вајдскрин

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 35

Година: 1970

Содржина: Едно гратче во Македонија е под германска окупација. Крајот на војната наближува. Во овие последни денови на окупацијата, жителите ослободуваат руски и италијански војници. Германскиот командант бара од граѓаните да ги предадат ослободените заробеници, уценувајќи ги со минирање на градот. Но, љубовта што командантот ја чувствува за гимназијалката Елена го попречува во извршувањето на злосторството. Како откуп за градот ја бара девојката. Таткото на Елена, свештеник, се жртвува себе си и ќерка си, и ги венчава. Партизаните влегуваат во градот и во германскиот штаб ги убиваат штотуку венчаните, во моментот кога на лицето на Елена за првпат се забележува симпатија кон германскиот командант.

Автори:


Други улоги:

Спасе Стојановски
Васка Бошкова


Други соработници:

гардеробер -- Љубица Плејиќ
водач на снимање -- Ристо Теофиловски
секретар режисер -- Лидија Дебарлиева
шминкер -- Марија Јовановиќ
асистент сценограф -- Миладин Аранѓеловиќ
финансиски раководител -- Благоја Кондратјук
асистенти сниматели -- Миле Ивановски; Ристо Буклевски
музиката ја изведува – „Бис-бес“
пее -- Диме Поповски

Постер:

Фотографии: